I Obszar Dolina Środkowej Noteci i Kanału Bydgoskiego

Wielkopolska edycja konkursu odbyła się podczas Szamocińskich Dni Muzyki w Szamocinie, 30 maja w godz. 19.00 – 23.00.
Goście imprezy mogli zobaczyć lub skosztować i ocenić: 

• Powidła Strzeleckie (zgłaszający: Śliwka Strzelecka –Strzelce Dolne),
• Haft Pałucki (zgłaszający: Krystyna Bylicka – Margonin),
• Miód (zgłaszający: Pasieka Kuś – Nakło nad Notecią), 
• Wielkopolski ser smażony (zgłaszający: firma Top Huszczak – Chodzież),
• Lody i wafelki do lodów (zgłaszający: firma P.P.H. Soforek – Szamocin),
• Miód (zgłaszający: Koło Pszczelarzy – Szamocin),
• Placki własnej receptury (zgłaszający: Barbara Dawidowicz – Sokolec),
• Pstrągi według receptury gospodarza (zgłaszający: Gospodarstwo Agroturystyczne Lidia Woźniczka – Szamocin).

Najwięcej głosów uzyskały wafle do lodów i rurek z kremem firmy P.P.H Soforek  i tym samym zająły pierwsze miejsce w konkursie. Z drugą lokatą w rankingu na najlepszy produkt uplasowały się sery smażone firmy Top Huszczak, a trzecie miejsce zdobyły miody Koła Pszczelarzy w Szamocinie.

Patronami wielkopolskiej edycji konkursu byli: Magazyn Przyrodniczy Salamandra i TV Wielkopolska.

 

  • Data publikacji: 27 Maja 2014
  • Autor: Poznaj swoją Naturę
  • Drukuj