II Obszar Bieszczady

Podkarpacka edycja konkursu odbyła się podczas Inauguracji Solińskiego Lata 2014 w Polańczyku, 6 lipca w godz. 16.00 – 23.00.
Goście imprezy mogli zobaczyć lub skosztować i ocenić:

  • Ikony tradycyjne (zgłaszający: Pracownia Jadwigi Denisiuk „Veraikon“)
  • Karpacką biżuterię koralikową - Krywulka Łemkowska, Sylianka, Drabynki Bojkowskie, Gerdany Huculskie (zgłaszający: Pracownia Miodosytnia)
  • Smakołyk Hucuła – Tarnina smażona (zgłaszająca: Jadwiga Sauter – Bieszczadzkie Stowarzyszenie „BieS“)
  • Knyszę z farszem z kapusty kiszonej, Korczun Skorodiański, pierogi razowe z kaszą gryczaną (zgłaszająca: Agata Rodzynka – Bieszczadzkie Stowarzyszenie „BieS“)
  • Ser Solan, Ser Huculski, Ser z foremki, Fetę i Serki białe w zalewie ziołowej z czosnkiem niedźwiedzim (zgłaszająca: Maria Jus)
  • Zupę Wilcze Jadło, Proziaki, pierogi pieczone ruskie, chleb swojski ze smalcem (zgłaszający: Koło Gospodyń Wiejskich Wołkowyja)
  • Miód wielokwiatowy (zgłaszający: Gospodarstwo Pasieczne Wojtanowski Piotr)
  • Piwo rzemieślnicze lokalne (zgłaszający: Bieszczadzka Wytwórnia Piwa Ursa Maior)

Najwięcej głosów uzyskał miód wielokwiatowy z Gospodarstwa Pasiecznego Piotra Wojtanowskiego i tym samym zajął pierwsze miejsce w konkursie. Z drugą lokatą w rankingu na najlepszy produkt uplasowały się dania regionalne Koła Gospodyń Wiejskich z Wołkowyji, a trzecie miejsce zdobyły sery regionalne Pani Marii Jus.

Patronami podkarpackiej edycji konkursu są: TVP Rzeszów i portal Rzeszów360.pl.

 

  • Data publikacji: 3 Czerwca 2014
  • Autor: Poznaj swoją Naturę
  • Drukuj