IV Obszar Ostoje Nietoperzy Beskidu Wyspowego

Małopolska edycja konkursu odbyła się 17 sierpnia podczas Dni Limanowej, w godzinach od 15.00 - 23.00. Goście mieli okazję poznać regionalne rękodzieła i przysmaki. Wśród wystawianych produktów pojawiły się:

  • Ser owczy wędzony, biały, nitki, bunc, bryndza, ser twardy (zgłaszający: Chów Owiec Firma Produkcyjno-Handlowa s.c. Zofia Piaskowa, Stanisław Piaskowy, Ryszard Piaskowy – Słopnice)
  • Chleb Męciński, podpłomyk z cebulą (zgłaszający: Halina i Marek Piwowar, Gospodarstwo Agroturystyczne – Męcina)
  • Miód spadziowo-nektarowy (zgłaszający: Łucja i Stanisław Leśniak, Pasieka pod Sosnami – Dobra)
  • Placki z blachy, kapuśniorka z grzybami, racuchy drożdżowe z jabłkiem łąckim (zgłaszający: Stowarzyszenie KGW „Nasza Ziemia Zagorzyn” – Zagorzyn)
  • Suska sechlońska (zgłaszający: Czesław Zelek, Stowarzyszenie Producentów Owoców
    i Warzyw w Ujanowicach – Ujanowice)
  • Przetwory z warzyw i owoców (zgłaszający: Spółdzielnia Socjalna Kuźnia Smaku – Czesław)
  • Naturalne soki owocowe i owocowo-warzywne (zgłaszający: Tłocznia Owoców Pawłowski – Żbikowice)
  • Gorset tradycyjny, wyroby szydełkowe, haft tradycyjny (zgłaszający: Janina Tomera i Zofia Piętoń – Jurków)

Najwięcej głosów uzyskały sery owcze z firmy Chów Owiec i tym sam zajęły pierwsze miejsce w konkursie. Z druga lokatą w rankingu uplasował się miód spadziowo-nektarowy z Pasieki pod Sosnami, a trzecie miejsce zdobyły naturalne soki owocowe i owocowo-warzywne z Tłoczni Owoców Pawłowski.

 Patronami małopolskiej edycji konkursu byli:

      

 

  • Data publikacji: 3 Czerwca 2014
  • Autor: Poznaj swoją Naturę
  • Drukuj