V Obszar Małopolski Przełom Wisły

Lubelska edycja konkursu odbyła się 28 września podczas Pikniku rodzinnego "Port Natura" w Marinie Puławy. Uczestnicy imprezy mogli zobaczyć lub skosztować i ocenić najlepsze produkty regionalne. Wśród wystawianych produktów pojawiły się:

  • Naturalny Sok Jabłkowy (zgłaszający: F.H.U. BioGrim Grzegorz Maryniowski – Wojciechów)
  • Lalka w stroju puławskim, serwety z haftem puławskim, fartuchy kuchenne (zgłaszający: Małgorzata Cielińska – Puławy)
  • Chodniki (pasiaki i z wełny), kwiaty ze zbóż i traw (zgłaszający: Małgorzata Urban, Ekomuzeum Lubelszczyzny „Siedlisko Małgorzaty” – Kazimierz Dolny)
  • Miody (zgłaszający: Elżbieta Kowalczyk, Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich „Polanka” – Puławy)
  • Konfitura truskawkowa (zgłaszający: Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw – Pająków)
  • Szczodroki, chleb młodości, chleb staropolski, pierogi (zgłaszający: Piekarnia Zawichojska – Zawichost)
  • Boszcz na zakwasie, pęczok z grochem, kasza jaglana z kartoflami (zgłaszający: Stowarzyszenie Kobiet Rogowianki – Rogów)
  • Kapuśniaki z kaszą jaglaną, zupa piwna, pyzioki (zgłaszający: Stowarzyszenie Wspólnota Kłodnicy – Kłodnica) 

Najwięcej głosów uzyskały miody ze Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich „Polanka” i tym samym zajęły pierwsze miejsce w konkursie. Z drugą lokatą w rankingu uplasował się naturalny sok jabłkowy firmy BioGrim Grzegorz Maryniowski, a trzecie miejsce zdobyła konfitura truskawkowa produkcji firmy Krokus Przetwórnia Warzyw i Owoców.

Patronami lubelskiej edycji konkursu byli: portal pulawy.naszemiasto.pl oraz TVP Lublin

            

 

 

 

                               

  • Data publikacji: 3 Czerwca 2014
  • Autor: Poznaj swoją Naturę
  • Drukuj