Obecnie na nowo odkrywane są właściwości lecznicze różnych roślin, które od wieków były wykorzystywane w medycynie naturalnej. Okazuje się, że przyroda oferuje bardzo wiele możliwości pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki i często nie trzeba sięgać po sztucznie produkowane syntetyczne leki, aby wspomóc swoje zdrowie. Bardzo ciekawe i pro zdrowotne cechy posiadają oprócz ziół także przyprawy, a jedną z nich jest gorczyca czarna.
W jaki sposób jest wykorzystywana czarna odmiana gorczycy?
Czarną odmianą znanej białej gorczycy są nasiona popularnej na kontynencie europejskim i azjatyckim czarnej kapusty. Od wieków stosuje się ją jako ostrą przyprawę, która nadaje wyrazistości daniom kulinarnym. Jednak oprócz walorów smakowych posiada także kilka ciekawych walorów zdrowotnych mających pozytywny wpływ na wspomaganie organizmu i leczenie niektórych dolegliwości, często występujących obecnie.
Właściwości lecznicze i skutki uboczne stosowania gorczycy
Gorczyca czarna dostępna w sklepie internetowym planteon.pl ma zbawienny wpływ na regulację czynności trawiennych i wszelkich dolegliwości żołądkowych, jelitowych, a także niestrawności i zaparć. Pobudza produkcję soków trawiennych, dlatego bardzo pomaga w stanach zapalnych żołądka. Wykazuje pozytywny wpływ na choroby reumatyczne oraz infekcje górnych dróg oddechowych.
Jednak oprócz niewątpliwych zalet, trzeba pamiętać także o możliwych skutkach ubocznych zbyt częstego używania gorczycy czarnej. Nadmierne spożycie może prowadzić do podrażnień żołądka , a nawet do uszkodzenia nerek.