Poznaj Naturę

Jak pozyskać dobrej jakości przyprawy do pizzy i ich mieszanki?

Pizza to międzynarodowy kulinarny hit, który stał się już absolutną klasyka, bez względu na długość i szerokość geograficzną. Popularność swoją zawdzięcza ona niesamowitej podatności na wszelkiego rodzaju modyfikacje — do pizzy da się dodać niemal wszystko. W różnych krajach powstają także jej lokalne wariacje, które trafiają potem często do innych państw. Jednym z najważniejszych sekretów przygotowania pysznej pizzy jest zastosowanie odpowiednich przypraw.

Jakość przede wszystkim

Przyprawy do pizzy powinny być wyjątkowo dobrej jakości, gdyż stosując te stare czy nieodpowiednio przygotowane, a więc posiadające słabszy smak i aromat, sprawi się, ze spożycie tej potrawy nie dostarczy aż tak intensywnych i niesamowitych doznań smakowych i węchowych. Zakupu pojedynczych przypraw do pizzy, jak ich mieszanek, najlepiej dokonać w wyspecjalizowanym sklepie z przyprawami jak Planteon.pl, który posiada towar wysokiej jakości. Co do mieszanek, warto przygotowywać je samemu, aby zachować pełną kontrolę nad składem i proporcjami. Niewątpliwą zaletą tych gotowych jest natomiast oszczędność czasu.

Suszone czy świeże?

Nie każdy wie o tym, że w oryginalnej włoskiej pizzy praktycznie nie używa się ziół wysuszonych. Oregano, bazylia, tymianek i wiele innych ziół występują w niej zawsze w formie świeżej. Użycie ziół suszonych jest charakterystyczne dla pozbawionej włoskiego ducha i umiędzynarodowionej wersji pizzy. Chcąc przygotować wersję tej potrawy bliską oryginałowi, warto posiadać w domu świeże zioła. Idealnym rozwiązaniem byłoby posiadanie ogródka ziołowego, jednak rośliny te są możliwe do dość łatwego wyhodowania w doniczkach. Obydwa rozwiązania zapewnią tu wysoką jakość przypraw. Można też iść na skróty i kupić już gotowe krzaczki w doniczkach, które dostać można chociażby w pierwszym lepszym supermarkecie. Warto jednak wspomnieć, że mogą one odbiegać smakiem i aromatem od tych wyhodowanych samodzielnie i może być on słabszy.

Pizza jest przykładem potrawy, w której świeżość i ogólna jakość przypraw gra rolę kluczową, niezależnie od tego, czy chce się je kupić, czy samodzielnie wyhodować zioła na nie.