Poznaj Naturę

Za co mieszkańcy Ameryki Południowej kochają lucumę?

Owoc ten jest bardzo popularny w krajach Ameryki Południowej, Szczególnie dumni z niego są mieszkańcy Peru, którzy zaliczają go do grona narodowych specjałów. Lucuma, bo o nim tutaj mowa jest nie tylko pysznym owocem, ale i też skutecznym środkiem leczniczym, który z powodzeniem zastępuje cukier.

Czym jest lucuma?

To po prostu owoc, który ma bardzo słodki smak i występuje w Peru, Chile, Wietnamie, Ekwadorze, Kolumbii i Laosie. Rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Wyjątkowość tego drzewka owocowego polega na tym, iż ma owoce przez cały rok, bez względu na porę roku. Miąższ lucumy jest twardy, często włóknisty, jasnożółty i bardzo słodki.

Ciekawostką jest natomiast fakt, iż dojrzałe owoce lucumy nie od razu nadają się do jedzenia. Nim to nastąpi, trzeba zamknąć je na kilka dni w ciemnym pomieszczeniu, aż zmiękną. Poza tym tylko mieszkańcy Ameryki Południowej mają okazję zjeść je na surowo. Pozostałym mieszkańcom kuli ziemskiej musi wystarczyć ich sproszkowany wariant. W tym celu suszy się owoce locumy, bo tylko w takiej postaci nadają się na eksport.

Dlaczego lucuma jest tak popularna w Ameryce Południowej?

Głównym powodem takiego stanu rzeczy są zaszłości historyczne. Chodzi o fakt, iż dla rdzennych mieszkańców Andów peruwiańskich stanowiła ona swego czasu główne źródło pożywienia. Owoc ten pozwolił im przetrwać czasy głodu, a z czasem stał się ich ulubionym przysmakiem. Peruwiańczycy tak się w nim rozkochali, że uczynili z niego specjał narodowy. Obecnie podaje się go na wystawnych przyjęciach i balach, a jego pieszczotliwa nazwa to złoto Inków.