Poznaj Naturę

Ziarna kakaowca – alternatywa dla czekolady

Ziarna kakaowca najczęściej przybierają formę surowych orzechów kakaowca. To doskonała alternatywa dla czekolady! Ziarna kakaowca (sprawdź cenę) są zdrowe, zawierają dużo antyoksydantów – 50% tłuszczu, 10% skrobi, 20% białka, a także szereg minerałów i witamin. 

Dlaczego warto spożywać ziarna kakaowca?

Ziarna kakaowca z powodzeniem mogą zastąpić czekoladę. Warto je jeść, ponieważ zawierają dużo magnezu, który jest niezbędny dla naszego organizmu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Oprócz tego warto wiedzieć, że są bogatym źródłem antyoksydantów, które przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu, wpływają pozytywnie na cały organizm. 

Ziarna kakaowca mogą pomóc w zapobieganiu zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych np: nowotwory, wylewy, zawały, cukrzyca, problemy z koncentracją, przewlekłe zmęczenie. Można przeciwdziałać wielu chorobom cywilizacyjnym. 

Jak przyjmować ziarna kakaowca?

Ziarna kakaowca najlepiej przyjmować w formie najmniej przetworzonej. Dobrze spożywać je na surowo na przykład w formie kruszonych ziaren, można je dodać na przykład do porannego smoothie, sałatki albo owsianki. Warto pamiętać, aby nie łączyć ziaren kakaowca z mlekiem pochodzenia zwierzęcego. Dobrze wybierać czekoladę z ziaren kakaowca, najlepiej, żeby miała ich około 70-90%. 

Zdrowa dieta to podstawa, dlatego warto zwracać uwagę na to, co jemy, w końcu chodzi o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Dzięki temu możemy uniknąć chorób cywilizacyjnych.